De natuur lijdt! Toch kunnen veel mensen zich dit niet goed voorstellen als zij de natuur zo om zich heen zien. Om een duidelijk beeld te krijgen van het probleem, organiseren de Westervelder afdelingen van GroenLinks en PvdA Westerveld op zondag 12 november een wandeltocht dwars door de Drentse natuur. Onderweg zal een medewerker van een natuurorganisatie uitleggen, hoe onze natuur precies lijdt.
De wandeling start om 14:00 uur in Diever en duurt maximaal twee uur. De deelname is gratis. Om te voorkomen dat de groep al te groot wordt, is aanmelding vooraf noodzakelijk. Stuur hiervoor een email naar [email protected] Na aanmelding volgen meer details.
De biodiversiteit van de natuur neemt af
Volgens veel experts staat als een paal boven water dat de natuur lijdt. Achter de schoonheid van onze prachtige natuurgebieden gaat een steeds verslechterende situatie schuil. De biodiversiteit in onze natuur neemt in rap tempo af en één van de door deskundigen aangewezen boosdoeners is stikstof. Maar hoe richt stikstof zoveel schade aan?
Stikstofminnende planten verdringen andere soorten
Ze waren volop te zien deze zomer: bramenstruiken, brandnetels, berenklauw, fluitenkruit, vlier, maar ook zoiets simpels als gras. Alles wat groeit en bloeit is natuur, toch? In principe zit hier wat in, maar wat als de groei van de ene plantensoort ten koste gaat van ruimte voor de ander? Alle bovengenoemde plantensoorten groeien enorm goed op een stikstofrijke bodem. Maar als een koekoekskuiken dat alle andere eieren uit het nest duwt, zo verdringen ook deze planten andere soorten. Dit leidt tot een catastrofale kettingreactie aan sterfte, want veel insectensoorten zijn weer afhankelijk van deze bedreigde plantensoorten voor hun voedselvoorziening.
Door de wandeltocht neemt de kennis toe
Niemand kan tegenwoordig meer om stikstof heen. Het publieke debat polariseert en verdeelt heel het land, maar ook gemeenschappen en soms zelfs families. Maar de natuur is de basis voor alles dat leeft, hierover bestaat geen enkele twijfel. Wie de natuur helpt, helpt dus zichzelf en de medemens, maar dan moet je wel weten hoe. De wandeltocht met een deskundige gids biedt de deelnemers een goede gelegenheid om hun kennis van de invloed van stikstof op de natuur te vergroten.
Bij de foto: Brandnetels groeien goed op een stikstofrijke bodem en verdringen hiermee andere planten. Hierdoor raakt de natuur uit balans.