Leerzame themaraad over armoedebeleid.
Tijdens deze avond, op 11 oktober, stonden 3 vragen centraal.
– wat is het belangrijkste probleem
– wat zijn de gevolgen
– wat werkt
Voorafgaand aan 2 discussierondes die wij als raadsleden hadden met diverse hulpverlenende instanties en diensten, werd een onderzoekje gepresenteerd.
Het meest treffend was dat we in een rijke gemeente wonen, waar het percentage mensen wat op of zelfs onder de armoedegrens leeft is toegenomen.
Dit trekken wij ons als PvdA fractie zeer aan en vinden wij dat we hierin een taak hebben.
Een taak om dit percentage weer te laten slinken.
Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Er is gesproken over oorzaken. Die zijn zeer divers en kunnen zeker niet allemaal op lokaal niveau worden opgelost. Simpelweg doordat we in een ingewikkelde wereld leven met automatisering, vele mogelijkheden zaken op afbetaling te kopen, voorschotten van de belastingdienst, zoals huurtoeslag, die dan later weer terugbetaald dienen te worden etc. Hier zou goede voorlichting op z’n plaats zijn.
Uit de diverse discussies is onder andere duidelijk naar voren gekomen dat er te weinig tijd, moeite en geld wordt besteed aan preventie. Dit kan al beginnen door voorlichting op de scholen te geven.
Verder blijkt dat er sprake is van een versnipperde hulpverlening. Instanties en hulpverleners weten van elkaars bestaan niet af of weten van elkaar niet precies wat ze doen. Zo benadert men elkaar onvoldoende en wordt er zeer onvoldoende samengewerkt.
Het motto een gezin, een plan, een regisseur kan hier in positieve zin aan bijdragen.
Niet iedereen met financiële problemen komt in beeld. Zo is er bijvoorbeeld vraagverlegenheid, (schaamte). Deze mensen zijn nagenoeg niet te traceren en daarmee niet of moeilijker te helpen. Een relatief percentage problematische situaties doen zich voor onder kleine zelfstandigen.
Armoede komt niet alleen voor bij mensen met een bijstandsuitkering, deze groep is helaas breder.
Kortgezegd; Bovenstaande vragen kunnen niet eenvoudig beantwoord worden, de materie rondom armoedebeleid is complex. Maar de themaraad is een goede aanzet geweest voor onze fractie om het armoedebeleid nog eens goed tegen het licht te houden en te zien waar we bij kunnen dragen aan het terugdringen van het percentage probleemsituaties is zeker wel nog duidelijker geworden.
Henny Volman