Wim Dooren: “Als we zo doorgaan verliest de Westerveldse gemeenteraad steeds meer aan betekenis”
Wim Dooren stelt zich te weer tegen het geleidelijk ontstaan van een groot democratisch tekort in de Westerveldse opzet van beleidsontwikkeling en besluitvorming. De gemeenteraad heeft feitelijk steeds minder mogelijkheden om te bepalen hoe de gemeente zich verder moet ontwikkelen. De raad is daar gedeeltelijk ook zelf debet aan, zo laat hij in zijn notitie ‘Sociaal-democratisch gemeentelijk bestuur’ zien. Hij wil terug naar een sterke gemeenteraad, die al wikkend en wegend de noodzakelijke besluiten neemt en zichzelf niet min of meer buitenspel zet in allerlei constructies als ‘Zo buiten Zo binnen’.
In zijn notitie toont Wim Dooren zich een sterk voorstander van handhaving van de vertegenwoordigende democratie. De burgers kiezen hun vertegenwoordigers in de raad.
In de gemeenschap van vrije staatsburgers bestaat altijd een mix van uiteenlopende belangen, strevingen, voorkeuren en opvattingen.
De gekozen raadsleden hebben tot taak om in alle voorkomende kwesties en gevallen, die mix, die ze als gezelschap van verschillend denkende vertegenwoordigers daadwerkelijk zèlf zijn (en wat ze laten zien in hun publieke debat), tot een uitsluitsel te laten komen. Daarbij rekening houdend met de samenhang met vele andere vraagstukken, zo kenmerkend voor het al maar ingewikkelder worden van onze samenleving.
Juist die ingewikkelde verknooptheid van veel maatschappelijke kwesties leidt tot het verlangen naar overzichtelijk ‘Voor’ of ‘Tegen’. Daar wordt aan tegemoet gekomen door het model van de directe democratie. Gebaseerd op het idee dat de burger niet alleen zijn stem wil geven aan een volksvertegenwoordiger. Die burger wil ook dat zijn mening er op een beslissende wijze toe doet. Dit leidt bij complexe vraagstukken zelden tot besluiten waarmee de meeste burgers willen instemmen.
In de samenleving is eigenlijk nooit een meerderheid te vinden van mensen die volmondig “Ja” zeggen tegen een afgewogen compromis waarin niemand 100% zijn zin heeft gekregen. Het referendum kan dan niet anders opleveren dan “Nee”; het voorstel sneuvelt, het vraagstuk blijft onopgelost.
Daarom ziet Wim Dooren veel meer in een sterke gemeenteraad. In zijn notitie doet hij daartoe een voorstel voor een tekst voor het komende verkiezingsprogramma van PvdA Westerveld voor de periode 2022-2026.
Verder staat er een discussiebijeenkomst over de notitie van Wim Dooren in de tweede helft van 2021 gepland.
Lees hier de notitie ‘Sociaal-democratisch gemeentelijk bestuur’