Gedoogconstructie lijkt minder zekerheid te bieden dan waar de PvdA-fractie op rekende. Update
Sommige bewoners die eerder een gedoogbeschikking kregen van de gemeente om tijdelijk in een huisje op een vakantiepark te verblijven, worden nu plotseling gesommeerd te vertrekken. Het gaat om personen, die wegens persoonlijke omstandigheden in deze zogeheten pauzewoningen verblijven in afwachting van een ander, goed onderkomen. En dat is met de huidige woningmarkt een enorm probleem.
De PvdA-fractie begrijpt dit optreden van de gemeente niet en heeft schriftelijke vragen gesteld aan Burgemeester en Wethouders van Westerveld. Met het verzoek om vanwege de schrijnende situatie de vragen met spoed te beantwoorden.
Update: het College heeft op 24 januari 2022 op onderstaande vragen geantwoord. Zie de link onderaan deze pagina.
De vragen van PvdA-fractievoorzitter Jan Puper en de daarbij behorende inleiding luiden als volgt:
Onze fractie heeft kennis genomen van de aanschrijvingen rondom bewoning op een recreatiepark in Westerveld. Mede door de recreatieparken kent Westerveld gelukkig de mogelijkheid, om mensen die soms onverwachts en snel tijdelijke woonruimte nodig hebben te huisvesten in zgn. pauzewoningen. Recreatieparken bieden hiervoor een tijdelijke oplossing ten tijde van de uiterst krappe woningmarkt.
De PvdA vindt het belangrijk dat dit vangnet bestaat en dat de tijdelijke bewoners op vakantieparken, maar ook de parkeigenaren, bereid zijn dat in alle openbaarheid af te wikkelen. Daarmee wordt spookbewoning voor een belangrijk deel voorkomen. Niet voor niets heeft PvdA ingestemd met het beleid van het college om het illegaal bewonen van vakantiewoningen aan te pakken, maar wel met de voorwaarde dat er altijd een coulanceregeling mogelijk blijft voor bijzondere of kwetsbare gevallen. Je kunt nu eenmaal geen vluchtelingen maken van onze eigen inwoners die door onvoorziene omstandigheden in deze vervelende situatie zijn beland.
Dit recreatiepark heeft op verzoek van de gemeente meegewerkt aan het in kaart brengen van de tijdelijke bewoners. Zij hebben zich gemeld en ontvingen in het najaar 2021 een gedoogbeschikking, waarbij aan het einde van de gedoogperiode zou worden getoetst of de tijdelijke situatie kan worden opgeheven.
Maar nu lijkt opeens het beleid plotseling te veranderen? Nu, enkele maanden later, ontvangen dezelfde mensen een brief van de gemeente waarin staat dat zij zo spoedig mogelijk moeten vertrekken op straffe van een dwangsom van € 2500,-. De parkeigenaar heeft een dwangsom van € 10.000,- opgelegd gekregen om de illegale kwesties een halt toe te roepen.
De PvdA heeft de volgende vragen over de aanschrijving die de bewoners van pauzewoningen op recreatieparken hebben ontvangen en wil gezien de urgente situatie met spoed een reactie van het college.
- Op basis waarvan meent het college in strijd te kunnen handelen met een eerder verstrekte gedoogbeschikking? Waar blijft de rechtszekerheid na een verstrekte overheidsbeslissing?
- Is het college bekend dat de soms trieste persoonlijke omstandigheden er niet beter op worden nu er een dwangsom opgelegd wordt en mensen nergens anders heen kunnen?
- Is het college bewust van het feit dat deze dwangsommen de illegaliteit (spookbewoning) weer in de hand werken?
- Waar denkt het college de bewoners, waar ook kinderen bij betrokken kunnen zijn, onder te brengen nu zij verplicht zijn de pauzewoning te verlaten?
- Hoe kunnen deze gedoogde bewoners een betaalbare woning vinden met de enorme krapte in de woningmarkt op dit moment?
- Is het college het met ons eens, dat het gebruik maken van deze pauzewoningen vastgelegd dient te worden in een duidelijk handelingsperspectief voor zowel tijdelijke bewoners als parkeigenaren, met een goed controleerbaar (toetsings)proces?
Antwoord dd. 24 januari 2022 van het College
N.B. Het vakantiehuis op de foto heeft geen betrekking op de zaak, waar de vragen over gaan.