Door Ramona Rösener Manz op 10 juli 2024

Over moties en amendementen tijdens raadsvergadering van 9 juli over Kadernota

Foto van RamonaDe gemeenteraad van Westerveld besprak op 9 juli 2024 de Kadernota 2025.
Namens de fractie van PvdA Westerveld doet Ramona Rösener Manz (foto) hieronder verslag.

Algemeen
Als PvdA Westerveld hebben wij goed van ons laten horen tijdens de beschouwingen. We hadden moties en een amendement, die heel sterk waren.
De betreffende wethouders gaven goede antwoorden waar we blij van werden en na onderhandelen/debat konden we de een paar moties intrekken met een belofte van de wethouders.

Motie verborgen armoede
Onze eerste motie was voor de verborgen armoede in onze Gemeente. Chrisstien Dollekamp en Judith Staalman (Progressief Westerveld, afgekort PW) hadden zich hier goed op voorbereid en daar kregen ze ook complimenten voor, dat de PvdA dit onderwerp altijd aan de orde blijft stellen. Helaas is de motie uiteindelijk verworpen. De overige raadsleden vinden blijkbaar dat er al genoeg op dit gebied gebeurt in de gemeente. Wij blijven van mening dat er nog te veel mensen tussen wal en schip vallen. Het onderwerp zal onze aandacht blijven houden.

Amendement opkomsttijden brandweer
Casper Dollekamp had een amendement voor de opkomsttijden van een nieuwe brandweerkazerne te Vledder. Mocht er een nieuwe kazerne gebouwd gaan worden in Vledder dan mogen de opkomsttijden niet slechter worden met calamiteiten en blijven voldoen aan de regionaal en landelijk vastgestelde normen.
Dit was ook echt Casper zijn kennis en de burgemeester gaf aan dat de gesprekken nog volop lopen en er een onderzoek is gestart over die opkomsttijden en zeker nooit in het gedrang zullen en mogen komen.

Doneerringen aan prullenbakken
Ikzelf ben van de kleine details en wilde graag doneerringen aan prullenbakken, zoveel beter voor het milieu. Dit zijn ringen waar je je lege blikjes in kan hangen, zodat een ander ze kan inleveren mocht je dat zelf niet willen maar gooi ze niet in de natuur.
De wethouder vond het sympathiek maar zag hier nu niets in helaas.
Ik vroeg ook om een pilot met 1 ring bij bv een supermarkt maar ook die nam hij niet ter harte.

Motie toekomst Kledingbank
We hadden ook een motie over de toekomst van de Kledingbank, de OCO van deze vestiging levert door haar werkzaamheden de grootste inkomsten van de Kledingbank en als zij stopt is het risico groot dat de Kledingbank zal omvallen. In de motie hebben we het college verzocht om mee te werken met de Kledingbank om de toekomst van deze tienjarige stichting veilig te stellen.
Na een goed gesprek met de wethouder pasten we de tekst aan, maar daarna bleef hij tegenstrijdig en gaf geen toezegging, behalve dat ze al in gesprek zijn gegaan volgens de wethouder.

Motie bouwleges
Dan een wat ingewikkelde motie over bouwleges die het college vanaf 2026 wil gaan heffen, ons voorstel was: haal het een jaar naar voren en gebruik dat geld voor extra mensen, extra inzet en vooral om te zorgen dat de aanvragen voor vergunningen sneller kunnen worden afgehandeld.
De wethouder gaf aan al extra personeel aangenomen te hebben en er is een kwartiermaker aangesteld om te kijken naar de communicatie, waar we heel blij mee zijn.

Beschouwingen samen met PW
We deden dit jaar de beschouwingen samen met PW en we hadden de programma’s verdeeld. Iedere partij had 7 minuten en nu hadden we iets meer tijd om enkele onderwerpen meer aandacht te geven.

Amendement Grondwet
Wij dienden samen een amendement in voor de Grondwet, zodat deze duidelijk zichtbaar in de hal hangt wanneer men het gemeentehuis inkomt. Dit amendement is tot onze tevredenheid overgenomen.

Amendement mentale gezondheid inwoners
We dienden ook samen een amendement in voor een zinsverandering over de mentale gezondheid van inwoners op gewasbeschermingsmiddelen en wolf. We wilden graag woorden uit die zin schrappen maar dat is ons helaas niet gelukt. (zie actie 7.2.3. op pagina 22 van de kadernota) Alle andere partijen, op D66 na, stemden tegen.

Tot slot
Het was wederom een lange dag maar waar de menselijke maat gelukkig voorop stond. Er werd ondanks dat we als fracties de neuzen nooit allemaal dezelfde kant op hebben staan aan elkaar gedacht in de Raad. Ieder huisje heeft zijn kruisje en dan net even dat stukje aandacht voor elkaar kan voor sommigen heel veel betekenis hebben.

Bedankt voor diegene die op de tribune zijn geweest als supporters, samen zijn we de PvdA en niet alleen wij als fractie. Jan Puper schoof letterlijk en figuurlijk aan (ook met eten) en dat vonden we leuk en waardeerden we enorm.

Wij wensen iedereen een hele fijne zomer.

Na de vakantie zien we graag iedereen weer op de fractievergaderingen en we blijven bereikbaar voor jullie ook in de vakantie.

Verdere informatie
Informatie over de Kadernota 2025 en over het verloop van de raadsvergadering is hier te vinden op de vernieuwde website van de gemeente Westerveld

Ramona Rösener Manz

Ramona Rösener Manz

Maak kennis met Ramona Rösener Manz Mijn naam is Ramona Rösener Manz en ik ben 44 jaar oud. Geboren en getogen in het mooie Wilhelminaoord en na jaren elders gewoond te hebben wederom hier in het dorp komen wonen. Ik ben getrouwd met Jos en samen hebben wij 2 dochters van 19 en 14 jaar

Meer over Ramona Rösener Manz