Het gebruik van grondontsmettings- en gewasbeschermingsmiddelen bij de lelieteelt
Onze fractie zal in de gemeenteraad van Westerveld spoedig mede het initiatief nemen om te kijken welke mogelijkheden er zijn om de verontruste aanwonenden van lelievelden tegemoet te komen. Aanwijzing van een spuitvrije zone van voor alle betrokkenen aanvaardbare breedte is onderdeel van onze inzet.
De laatste weken zijn wij diverse keren gevraagd een mening te geven over het gebruik van grondontsmettings- en gewasbeschermingsmiddelen bij de lelieteelt. Daar wil ik als volgt op reageren.
De staatssecretarissen Mansveld en Dijksma hebben een gezondheidsonderzoek toegezegd.
Ondertussen zet Dijksma in op het spoor van alternatieven voor de gebruikte middelen. Daarover komt in april een brief naar de Tweede Kamer. De staatssecretaris wil ook kijken naar beperkende maatregelen zoals teeltvrije zones. Ze voert hierover overleg met de mensen die de grondontsmettings- en gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en natuur- en milieuorganisaties. De inzet is dat daar waar het middel nog gebruikt wordt, dit op een zodanige wijze gebeurt, dat de risico’s zo veel mogelijk worden teruggedrongen.
Voor meer informatie verwijs ik naar een korte notitie die de Tweede Kamerfractie van de PvdA mij op mijn verzoek heeft toegezonden.
Ongeruste aanwonenden van lelievelden zien graag een direct verbod van het gebruik van metam-natrium. Wij nemen als fractie hun zorgen zeer serieus.
Het is echter een ingewikkelde problematiek, zoals blijkt uit het antwoord van staatssecretaris Dijksma op schriftelijke vragen van Tweede Kamerleden. Een onmiddellijk verbod door het rijk van het gebruik van metam-natrium zit er vooralsnog niet in, zo blijkt uit het antwoord. Hierin staat ook de juridische uitleg van de wet en waarom Nederland het niet heel gemakkelijk kan verbieden.
Ik weet in ieder geval dat Lutz Jacobi dit dossier scherp in de gaten houdt.