Kritische brief van de Raad van Westerveld inzake gemeenschappelijke regeling Reestmond.
Voor het zomerreces heeft de gemeenteraad unaniem besloten om direct na de vakantie een brief te sturen naar alle raden die betrokken zijn bij de gemeenschappelijke regeling van Reestmond. Een aantal raadsleden, waaronder Henny Volman, hebben een zeer zorgvuldig geformuleerde brief opgesteld die inmiddels in de commissie Sociaal Domein is behandeld.
Aanleiding van de brief is dat voor 22 werknemers van Reestmond sinds januari een baan gezocht wordt bij een reguliere werkgever. Tot 1 januari hadden zij een tijdelijk contract en die zijn niet omgezet in vast contracten. Met name de raad van Westerveld was van af het begin niet gecharmeerd van de gekozen weg van het Dagelijks Bestuur en hebben, terecht, hun zorg daarover uitgesproken.
In de brief, die binnenkort verstuurd zal worden, geeft de raad aan dat het werkvoorzieningsschap Reestmond een regelmatig terugkerend onderwerp is op de agenda. Voor een goede uitvoering van de WSW (oud) en van de Participatiewet is het belangrijk dat in onze regio een toekomstbestendige “werkvoorziening” in stand blijft voor kwetsbare groepen mensen op de arbeidsmarkt. Daarnaast is de raad van mening dat, vanuit onze zorg voor de medewerkers van Reestmond, een baan en werkzekerheid van groot belang is.
De PvdA is van mening dat er gezorgd moet worden voor een gezamenlijk doel. Een complete organisatie die perspectief biedt op werk en werkbehoud voor mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. Werk is ontzettend belangrijk voor mensen. Het zorgt niet alleen voor inkomen, maar draagt ook bij aan eigenwaarde en sociale contacten. Werk houdt mensen op een positieve manier betrokken bij de samenleving!
De raad van Westerveld hecht er veel waarde aan om alle betrokkenen binnen de gemeenschappelijke regeling deelgenoot te maken van de gedachten over de schets van de toekomst en over de tijdelijke dienstverbanden. Er is dan ook een duidelijk gezamenlijk belang dat in de toekomst een stevig bedrijf wordt gevormd. Met enerzijds een afnemende WSW populatie en anderzijds het behoud van een goede infrastructuur om kwetsbare doelgroepen perspectief te bieden op zo regulier mogelijk werk.
In afwachting van het onderzoek, dat op dit moment gaande is, is de raad van mening dat via de samenwerking met de Noordwest groep een krachtig bedrijf gevormd zou kunnen worden en zien graag dat de energie zich hier de komende tijd op zal richten. Het onderzoek naar deze samenwerking mag echter niet belast worden door de regelmatig terugkerende discussie over de omzetting van tijdelijke contracten. Een discussie die onnodige spanning brengt voor de werknemers, leidinggevenden, bestuur en gemeenteraden. Het blijkt, ondanks de grote inspanningen om de mensen een dienstverband te bieden bij een regulier werkgever, de doelstelling bij lange na niet gehaald is. De vraag die dan ook opkomt is: welk perspectief bieden de resultaten tot nu toe, voor zowel de huidige groep werknemers als voor de groep mensen van wie het dienstverband in 2016 en 2017 afloopt?
Om in goede harmonie te kunnen werken aan het toekomstbeeld, lijkt het verstandig de betreffende medewerkers een vast contract te bieden. Een bijkomend voordeel is dan een opgeschoonde kaartenbak, waardoor de re-integratie activiteiten ook ingezet kan worden voor andere groepen mensen zonder werk. Zoals reeds vermeld wil de raad van Westerveld via deze brief graag de gedachten delen en in overweging meegeven. Maar bovenal worden de raden binnen de gemeenschappelijk regeling Reestmond opgeroepen om vooral energie te steken aan de toekomst. Een toekomst voor een sterk bedrijf in onze regio die perspectief biedt op werk voor mensen in een kwetsbare positie.
De PvdA hoopt van harte dat de raden binnen de gemeenschappelijke regeling Reestmond, naar aanleiding van de brief, er bij het Dagelijks Bestuur op aan te dringen om het genomen besluit tijdelijke contracten niet om te zetten in vaste contracten, te heroverwegen. Volgens de laatst ontvangen gegevens blijkt helaas dat er tot op heden weinig voortgang geboekt is en de situatie rond de 22 werknemers nauwelijks veranderingen toont. Ongeveer de helft van deze medewerkers zijn bij een reguliere werkgever geplaatst, waarbij opgemerkt dient te worden dat een deel hiervan tot januari al gedetacheerd waren bij deze bedrijven. Van de groep van 49 medewerkers, waar de contracten in 2016 en 2017 aflopen, is voor twee personen een proefplaatsing aangevraagd. Maar dit is slechts voor enkele maanden.
Tevens komen er berichten binnen van tijdelijke plaatsingen waar problemen ontstaan met de acceptatie van deze mensen en dat er te weinig begeleiding is binnen de reguliere bedrijven. Het blijft niet alleen een vraag of het mogelijk is om medewerkers te plaatsen, maar ook wat het toekomstbeeld voor deze mensen is. Volgens de OR van Reestmond kan de integratie van deze kwetsbare groep mensen niet afgedwongen worden omdat de politiek dat zo graag wil, het vergt tijd en juiste begeleiding binnen het bedrijfsleven.
Desalniettemin is de PvdA van mening dat er gezorgd moet worden voor een gezamenlijk doel. Werk houdt mensen op een positieve manier betrokken bij de samenleving, dit dient uitgangspunt te zijn en een belangrijk aspect waar rekening mee gehouden moet worden.
Namens de fractie van de PvdA,
Klaas Vriend