Commissieleden ervaren hoe het is om een beperking te hebben: VN verdrag

12 december 2017

Donderdagavond 7 december 2017 presenteerden Susanne van Nuil en Sjanne Westerhof, beide trainee sociaal domein bij gemeente Westerveld, hun vorderende activiteiten op het gebied van Toegankelijkheid. Susanne en Sjanne werken er aan om de uitvoering van het geratificeerde VN verdrag goed gestalte te laten krijgen in onze gemeente.


Gelijke rechten voor ALLE MENSEN.
Er naar streven dat onze gemeente een inclusieve gemeente wordt en daarmee een bijdrage te leveren aan een inclusie maatschappij.
Een maatschappij waarin iedereen mee kan doen ongeacht het al of niet hebben van een of meerdere beperkingen. Een maatschappij waarin meedoen door iedereen gewoon is en niet mee kunnen doen niet voorkomt of in ieder geval zeer uitzonderlijk is.
Sjanne en Susanne hebben via diverse zorgaanbieders en andere organisaties ongeveer 60 mensen met een verstandelijke beperking, een zintuiglijke handicap, een fysieke beperking of een psychiatrische aandoening weten te bereiken die hun meehelpen deze inclusieve gemeente tot stand te laten komen. Door middel van het voeren van gesprekken met deze mensen komen ze te weten waar in onze gemeente aandacht aan besteed moet worden.
Het VN verdrag dragen beide dames uit naar de inwoners van Westerveld door middel van bijeenkomsten en het vergroten een de bewustwording.
Begin 2018 worden gemeentelijke en andere publieke locaties geschouwd ten aanzien van hun toegankelijkheid. Daarmee wordt niet bedoeld dat er wordt gekeken of er fysieke obstakels zijn, maar worden ook bijvoorbeeld websites getoetst, wordt er gekeken of brieven leesbaar zijn voor iedereen etc.
Door middel van het lanceren van de Ongehinderd app en een website worden de geschouwde locaties inzichtelijk gemaakt voor wat betreft hun toegankelijkheid.
Tijdens de vergadering afgelopen donderdag hebben de commissieleden op ludieke wijze kennisgenomen van bovenstaande door het spelen van een spel, waarbij enkele leden een zogenaamde beperking hadden. Voelen hoe het is om een beperking te hebben en weten hoe om te gaan met iemand met een beperking en samen het spel te spelen. Tijdens het spel konden er vragen worden gesteld over de vorderingen van de uitvoering van het VN Verdrag.
Ondertussen gaat de Drentse PvdA werkgroep Toegankelijkheid gewoon door met het vergaren van kennis en deze kennis verder te brengen in onze fracties en daarmee in de raad en het gemeentepersoneel. Deze beide dames zijn daar een mooi voorbeeld van.
Op 20 december as is de volgende werkgroep bijeenkomst. Op de agenda staat onder andere
een presentatie van LFB Wolvega gepland. Onderwerp is; wat kan de samenleving doen om het gemakkelijk te maken voor mensen met een verstandelijke beperking om mee te doen in de samenleving.
Op 14 februari staat er weer een grote bijeenkomst gepland. Bedoeld voor iedereen met een beperking en allerlei betrokken partijen.