Gaat de verwerking van grondstoffen (afval) veranderen en zo ja ook duurder worden?
Tijdens de politieke avond van Westerveld op 28 april 2020 is het grondstoffenplan van het college toegelicht door de ROVA. Dit is het bedrijf dat ons afval verwerkt. Hun uitleg komt op het volgende neer: We zijn op de goede weg wat betreft het verminderen van (rest)afval, maar het is nog niet goed genoeg.
Wij moeten in 2030 terug naar 50 kilo (rest)afval per huishouden per jaar, op dit moment zitten wij nog op 100 kilo. Dus wij moeten nog beter ons afval scheiden en minder restafval aanbieden.
Het college heeft nu drie scenario’s voorgelegd:
- niets doen;
- Diftar, dat wil zeggen: betalen per aanbieding van restafval
- Diftar en omgekeerd inzamelen, dat wil zeggen: betalen per aanbieding en alle restafval/ grijs in de ondergrondse container.
Alle varianten (of scenario’s) kosten geld, men weet alleen niet hoeveel. Behalve het tweede scenario van punt 2.
Dat punt is DIFTAR: de ROVA gaat uit van kosten per aanbieding. Een grijze container aanbieden kost € 9,- per keer. Een aanbieding bij de ondergrondse container kost € 1,50 per keer dat je wat aanbiedt. In een container gaan meer dan 6 zakken grijsafval, eerder 7 of 8. Dus is een grijze container relatief goedkoper dan het aanbieden bij een ondergrondse container.
Toch is ons vermoeden dat het college er naar toe wil om al het restafval naar de ondergrondse container te laten brengen. Niemand wil een zak met afval lang in of bij huis hebben. De grijze containers worden nu al maar eens in de acht weken geleegd En als je grijs afval dan in kleinere zakken bij de ondergrondse container aanbiedt ben je dus duurder uit.
Andere bezwaren die we als PvdA hebben zijn o.a.:
– de kans op het dumpen bij de ondergrondse container en in de natuur;
– het wegbrengen van afval door mensen met een fysieke beperking, met rollator of rolstoel.
Over het laatste zegt men toch wat makkelijk: laat dat dan door andere mensen (mantelzorgers of zorgverleners) doen.
Voor het college ligt de nadruk niet alleen op het gescheiden inzamelen bij inwoners thuis, maar ook op vakantieparken, die achter lopen op dit vlak. Daar wordt afval in grote rolcontainers aangeboden, alles is grijs. In de recreatieparken wordt gemiddeld 110 kilo per inwoner (huishouden) meer aangeboden, ten opzichte van het gemiddelde van een inwoner van Westerveld. Dit drukt op de doelstellingen van de gemeente.
De fractie van de PvdA heeft nog wel haar bedenkingen aangaande de voorstellen:
- Waarom wordt de presentatie van de ROVA, meteen gebruikt om nieuw beleid voor te stellen? Is het zo slecht gedaan de afgelopen jaren?
- Waarom geen tussentijdse evaluatie van het huidige systeem zodat iedereen precies kan zien waar we staan?
- Waarom is er niet gekeken naar scheiden achteraf? Zoals in veel gemeentes in bijvoorbeeld Friesland gebeurt.
- Wat zijn daar de kosten van?
- Ook hebben wij het college verzocht meer aan voorlichting te doen. Dat was ook een succesfactor bij de invoering van de oranje container.
- Oud papier werd in het verleden heel goed ingezameld door organisaties zoals sportclubs, scholen etc. Het overzicht van de ROVA geeft aan dat vrijwilligersorganisaties dit kunnen blijven ophalen. Inmiddels heeft het college besloten het anders te willen. Na hevige bezwaren door de PvdA en ook andere partijen heeft men een definitief besluit hierover weer aangehouden.
Vooralsnog is de fractie van de PvdA niet voor de plannen van het college zoals nu voorgesteld. Wij hebben dan ook aangegeven hier binnen de raad eerst over te willen debatteren, alvorens tot besluiten over te gaan.
De komende tijd zult u hier ongetwijfeld meer over horen.