30 september 2020

Willem Duiven 1933 – 2020

Op 4 september jl. is Willem Duiven overleden in het Jan Thijs Seinenhof in Diever, waar hij de laatste anderhalf jaar van zijn leven woonde.

Vanaf zijn 25-ste jaar is hij 50 jaar lang zeer actief geweest binnen en voor de Partij van de Arbeid. Hij was trouw en loyaal aan zijn partij. Hij heeft vele functies bekleed. In het bestuur van een PvdA-afdeling, als wethouder van de toenmalige gemeente Havelte, als lid van Provinciale Staten van Drenthe en als lid van het bestuur van PvdA Drenthe. Ook nam hij als afgevaardigde deel aan de landelijke congressen van de PvdA.

In de loop van 2008  besloot hij te stoppen met zijn lange reeks van activiteiten voor de PvdA vanwege zijn leeftijd; hij was toen 75 jaar. Hij vertelde bij zijn terugtreden dat zijn deelname aan de activiteiten van de partij  voor hem een belangrijke inspiratiebron was geweest voor een bredere kijk op de wereld.

Willem Duiven was agrariër, hij had een boerderij in Wapserveen. Een rode boer was onder boeren een bijzonder verschijnsel. Hij onderhield nauwe contacten met Sicco Mansholt, PvdA-er, voormalig minister en landbouwcommissaris van de Europese Commissie, die het laatste deel van zijn leven in Wapserveen woonde. Sicco Mansholt was een vooraanstaand denker over en uitvoerder van  Europees landbouwbeleid. Zoals voor velen was Sicco Mansholt ook een belangrijke inspriratiebron voor Willem Duiven.

Ter gelegenheid van het stoppen van de activiteiten van Willem Duiven voor de PvdA is in 2009 het symposium ‘Plattelandsontwikkeling in Europees perspectief, voortbouwend op de nalatenschap van Sicco Mansholt‘ georganiseerd door PvdA Westerveld. Het onderwerp paste goed bij de ideeën van Willem Duiven over de betekenis van de landbouw in de toekomstige samenleving.

Willem Duiven was een zeer gewaardeerde, vriendelijke en gemoedelijke man, gericht op het zoeken naar oplossingen, ook in situaties waar de opvattingen sterk uiteenliepen. Het is tekenend dat tijdens het symposium zijn toenmalige VVD-collega-wethouder Piet Tiddens sprak over de betekenis van Willem Duiven voor de gemeentelijke politiek van die tijd.

Wij zijn Willem Duiven zeer dankbaar voor zijn inzet voor en zijn ideeën over een sociale en rechtvaardige samenleving en over de plaats van de landbouw daarin.

Foto van Willem Duiven

Willem Duiven in zijn element

 

Met dank aan Ria Duiven en Haaye van der Kamp voor hun bijdragen aan deze tekst.