Door op 27 januari 2015

Afval-vrij leven, lukt dat? Een eerste verslag van Erik van Schelven

Wethouder Erik van Schelven doet mee aan het experiment 100-100-100 van afvalinzamelaar ROVA: 100 huishoudens gaan 100 dagen proberen, 100%-afvalvrij te leven. Het experiment ‘loopt’ van 1 januari tot 10 april 2015. Omdat alle stoffen die hergebruikt kunnen worden géén afval zijn, is het de uitdaging om 100% restafvalvrij te leven. Erik van Schelven wil zijn ervaringen doorgeven in de vorm van een column. Dit is zijn eerste:

Even snel

“Met een vergadering aan het eind van de middag en een inloopbijeenkomst vroeg in de avond, werd het onlangs een snelle warme maaltijd. Nee, geen afhaal maar zelfbereide woknoedels met voorgesneden vlees, voorgesneden groente en een kant-en-klare kruidenpasta. Gebakken ei erbij en klaar weer. Voor het schap met ‘gewone’ kroepoek, cassave kroepoek, Bali kroepoek, Java kroepoek en al die andere varianten kroepoek viel mij ineens op, dat deze allemaal verpakt zijn in een zogeheten chipszak. Daarmee bedoel ik: een plastic zak met aan de binnenzijde aluminiumfolie.

Waarom is het TUC-koekje, de zoute pinda, de pistachenoot, de Japanse mix en de kroepoek bij de afhaalchinees verpakt in plastic, maar zijn alle chipssoorten én de kroepoek in de winkel in plastic zakken mét aluminiumfolie verpakt? Het lijkt zo’n klein verschil maar in afvalland is het een groot verschil: de plastic verpakking gaat, wanneer deze leeggegeten is, in de grijze container met oranje deksel en wordt gerecycled… en de chipsverpakking met aluminiumfolie gaat in de grijze restafvalcontainer!

Een kleine zoekvraag op internet naar het waarom van het aluminium aan de binnenzijde van de chipszak bracht mij op de website ‘Meldpunt Verpakkingen’ van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), uitgevoerd door Milieu Centraal. Hierop staat uitgelegd dat het aluminium binnenlaagje daglicht en zuurstof moet tegenhouden waardoor de chips langer fris en knapperig blijft. Er is al wel onderzoek gedaan naar een chipszak zonder aluminium aan de binnenzijde, maar de houdbaarheidsperiode die bereikt wordt mét aluminium is nog niet bereikt zónder aluminium.

Daarbij wordt op genoemde website gezegd dat de gemiddelde chipszak niet zo heel lang in het winkelschap ligt – dus wat dat betreft zou de houdbaarheidsperiode niet zo heel lang hoeven zijn – maar dat deze thuis wél vaak te lang blijft liggen! Ik denk dat menig ouder en menig puber daar helemáál niets van begrijpt en niets in herkent.

Hoe dan ook: mijn snelle wokmaaltijd was ook zonder knapperige cassave kroepoek prima!”

Deze column verschijnt ook in het huis-aan-huis-blad Da’s Mooi