Elke Slagt-Tichelman: “Meer overheidssturing op woningbouw is hard nodig”
Voldoende gemeentelijk grondbezit is een belangrijke voorwaarde om collectieve bouwplannen van inwoners van de grond te krijgen. En een meedenkende en meewerkende overheid. Dat bleek tijdens de bijeenkomst op 8 november in Frederiksoord over een steviger aanpak van het woningtekort. Verder werden er voorbeelden gegeven hoe procedures slim doorlopen en kosten verlaagd kunnen worden.
Kandidaat Kamerlid Elke Slagt-Tichelman luisterde mee en vertelde de aanwezigen over de voorstellen uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA die gaan over wonen. Een overheid die meer sturend optreedt op het gebied van wonen is hard nodig.
Hoe belangrijk het is voor een gemeente om eigen grond te hebben, bleek wel uit de voorbeelden die de aanwezigen gaven. Een poging van inwoners om een Knarrenhof In Havelte te vestigen, loopt tot nu toe stuk op het niet beschikbaar zijn van grond op een geschikte locatie. Een projectontwikkelaar heeft veel van de grond in bezit. waar woningen op gebouwd kunnen worden.
Andere projecten elders in de gemeente hadden meer geluk, zoals in Dwingeloo, Diever en Vledder. Daar was gemeentegrond beschikbaar.
Naast het soms trage optreden van de gemeente, luidde de kritiek dat de gemeente te weinig gebruik maakt van wettelijke bevoegdheden om grond beschikbaar te krijgen voor woningbouw, zoals het voorkeursrecht. Ook het invoeren van de bewoningsplicht en mogelijkheden op grond van de Crisis- en herstelwet werden genoemd als overheidsinstrumenten die toegepast kunnen worden. “Bestuurders moeten meer lef tonen”, zei een deelnemer. Het opstellen van een langetermijnvisie door de gemeente zou welkom zijn om de nodige duidelijkheid te scheppen, vond één van de deelnemers. Het verkrijgen van een hypotheek was soms ook erg lastig.
Verschillende aanwezigen vertelden dat de vaak trage gang van zaken veel vergt van het geduld en van de bereidheid van de inwoners om hun plannen door te zetten.
De overheid moet mensen de wind meegeven en meedenken, stelde Elke Slagt-Tichelman aan het slot van de bijeenkomst. Er is meer sturing nodig door de overheid. De materie is complex en daarom is het goed om kennis en kunde te delen, zoals gebeurd is tijdens de bijeenkomst. Zij vertelde hierdoor geïnspireerd te zijn geraakt om er in Den Haag mee aan de slag te gaan.
De volgende bewonersinitiatieven werden toegelicht:
- De bouw van 23 woningen in Dwingeloo door een vereniging van toekomstige eigenaren
- De starterswoningen in Vledder-Noord
- De Hobbitstee in Wapserveen
- Werkgroep wonen Havelte
- De Zandroos in Diever
- Knarrenhof In Havelte
- Tourmalijn in Uffelte
Lees hier de informatie uit de aankondiging van de bijeenkomst van 8 november