Door op 27 juni 2017

Glasvezel in Westerveld.

In de Raadsvergadering van Mei is de situatie rondom de aanleg van een glasvezelnetwerk in geheel de gemeente Westerveld uitgebreid aan de orde geweest.

Het college had middels een raadsvoorstel diverse vragen aan de raadsleden voorgelegd, waarop men een reactie wenste, teneinde “sturing” te hebben ten aanzien van de te volgen koers. De wethouder had daar behoefte aan.

Vanuit de Raad kwam naar voren dat een ieder wel wenste dat er voldoende aandacht en middelen zouden moeten zijn voor dit onderwerp. echter niet ten koste van alles.
Door een directielid van Westerveld op glas (Wog) werd nog eens uiteengezet wat in hun ogen de actuele stand van zaken was en at er naar hun idee diende te gebeuren om verder te kunnen. Daarbij de wens uitsprekend dat zij dit ook wilden uitvoeren.

Het grote punt van zorg voor de Raadsleden (en ook de wethouder) betrof de (mede)zeggenschap van de participanten aan het project. Er is en was sprake van een complexe wijze van inspraak voor zowel de deelnemende burgers alsook voor financiers. Het werken met certificaten enzovoort maakte dat het lastig is te beoordelen of het geheel wel voldoende transparant is en of de inspraak over het te voeren beleid wel voldoende geborgd zal zijn. Vanuit Wog werd dit onderwerp nog eens uitgebreid toegelicht. Voor ons als fractie bleef desondanks de zorg.

 

De discussie raakte tevens de kosten voor het bekabelen van de onrendabele gebieden (het buitengebied); de “witte” gebieden genoemd. Daarvoor wordt ook van de provincie geld beschikbaar gesteld. Daarnaast zijn de zgn. “grijze” gebieden; daar waar al iets gebied op dit gebied en waar er gekeken moet worden dat er geen oneigenlijk concurrentie met de markt plaats vind. Punt daarbij is dat veel “witte” gebieden slechts bereikbaar zijn via “grijze” gebieden.

Verder ging het voor ook om op welke wijze de gemeente Westerveld in dit geheel zou kunnen/moeten meedoen. De Raad wilde geen “carte blanche” geven, daar de risico’s dan te hoog werden ingeschat. De Raad gaf het college/ de wethouder mee dat men een groot belang hecht aan deelname van de gemeente, MAAR dan wel samen met de RENDO en de provincie.

Vanuit Westerveld op glas werd positief op de gang van zaken gereageerd. Doordat er nu meer duidelijkheid was gekomen rondom de positie van de gemeente, kon men ook verder met de onderhandelingen en bezien of de werkelijke kosten uiteindelijk ook mogelijk lager uit gaan komen.

Het college kan aan de slag met de reacties vanuit de Raad en kijken op welke wijze ze een (faciliterende) bijdrage kunnen leveren en tegen welke risico’s. De steun kan, naast geld, bijvoorbeeld ook bestaan uit het bijdragen doormiddel van vergunningen, ed. tegen gereduceerde kosten. De Raad heeft middels een amendement dit aan het college meegegeven. Het college heeft toegezegd terug te komen bij de Raad, alvorens definitievere beslissingen worden genomen.

In de afgelopen weken is er, zoals vermeld in de media al weer het nodige aan besprekingen en onderhandelingen geweest en lijkt de provincie bereid om ” grijze” gebieden ook als “wit” te beschouwen, indien de bekabeling daar doorheen moet om een “wit” gebied te bereiken. In de financiering scheelt dit een forse kostenpost.

Kortom er wordt aan gewerkt en het wordt vervolgd.

Henk Siebering