Kees Riem Vis: “Het blijft wel erg stil, na de klap”
Vorige week ontplofte er zwaar vuurwerk op een auto in Boterveen, gemeente Westerveld. De auto is total loss afgevoerd. De gooier van het vuurwerk blijkt niet te vinden, dat is de conclusie van de burgemeester.
De auto stond op het erf van mensen, die zich verzetten tegen de de lelieteelt pal naast hun woning.
Meerdere bewoners van Boterveen maken zich zorgen over hun gezondheid en die van hun kinderen vanwege de lelieteelt. Bij deze teelt is het normaal om wekelijks een cocktail van verschillende soorten gif op het gewas te spuiten. Tegen schimmels, insecten en tegen onkruid.
Samen spanden de omwonenden een rechtszaak aan tegen de lelieteler. In 1e instantie verbood de rechter nog langer gif te spuiten. In hoger beroep nuanceerde het gerechtshof deze uitspraak en stond de teler toe om maximaal 4 van de ruim 30 gifsoorten te spuiten.
Er volgenden bedreigingen aan het adres van de omwonenden in de vorm van een miljoenen schadeclaim. Omwonenden werden uitgemaakt voor nazi’s.
Nu, als klap op de vuurpijl, een vuurwerkbom. Wat vinden de lelietelers eigenlijk van deze actie? Voelen ze zich geroepen hun medewerkers tijdens de lunch of in de kantine van de voetbal of in het buurthuis bij de nieuwjaarsborrel hun afschuw over de actie uit te spreken. Of vinden ze die eigenlijk wel prima? Het is stil aan hun kant.
Ook Jisse Otter en Caroline van de Plas houden zich gedeisd, beide van de boer-burger beweging. De een gedeputeerde van de provincie en de ander Kamerlid.
Veel boer, weinig burger en vooral geen beweging.
Wat vinden de telers van de rechtstaat als het oordeel niet in hun voordeel uitpakt. Is dat redenen om het heft in eigen hand te nemen? In Nederland hebben we de regel dat het geweldsmonopolie aan de politie overlaten. Maar misschien geldt dat niet voor lelietelers.
Ik vind het merkwaardig dat zij zich niet uitspreken. Eigenlijk stuitend.
Dat betekent dat onduidelijk is welke spelregels zij wel of niet onderschrijven.
Dat betekent dat elke onverlaat (dat kan wel of niet een medewerker zijn, vermoedens zijn hier niet relevant) kan vermoeden dat zijn Bokito-gedrag ook op hun instemming rekenen.
Alsjeblieft spreek je uit voor onze rechtstaat. Als je oprecht bent omtrent je handelen dan ga je daar voor staan. Je kan dan winnen of verliezen. Maar kies niet voor de voordelen van een bananenrepubliek. Dan krijg je ook de nadelen.
Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven.
Lees ook het eerdere artikel van Kees Riem Vis: “Boterveen – kort geding is een gamechanger”