PvdA is tegen DIFTAR
Op de agenda van de politieke avond van 28 april staat het staat het inzamelen van huishoudelijk afval (zogenaamde grondstoffenbeleid) ter discussie.
Het college komt dan met een voorstel voor een andere wijze van afval inzameling. Om de doelstellingen te behalen van minder kilo’s restafval per inwoner, wil de gemeente overstappen op Diftar. Met Diftar krijg je gedifferentieerde tarieven voor het inzamelen van afval. Per legen van een container moet dan worden gaan betaald.
Hier door moeten de bewoners dan zelf het oud papier inzamelen en mag het niet meer door de scholen of ander organisaties worden opgehaald.
Opties zijn dat de bewoners de grijze container moet gaan gebruiken voor het oud papier en dan wordt het grijze afval ondergronds ingezameld.
Of de grijze container blijft en er komt een blauwe container bij voor het oud papier.
Voordat we iedereen opzadelen met een extra container wil de PvdA eerst een grondige evaluatie van de huidige inzameling. Keurig met cijfers onderbouwd. Wanneer de bewoners per kilo’s afval / of per legen van de container moet gaan betalen is er het gevaar van illegale dumpen van afval. Ook deze risico’s moeten worden onderzocht en besproken. Wij zijn voor het evalueren met een heroverweging van de huidige wijze van inzamelen. Het gaat tot op heden goed maar het moet nog ietsjes beter. Dus ga kijken hoe je dit kunt bereiken. Ook willen we kijken of het scheiden achteraf (zoals bij de OMRIN Friesland) een betere variant is.
We vinden ook dat het idee van de wethouder om acuut te stoppen van het inzamelen van oud papier door de verschillende scholen of verenigingen verkeerd is. Er moet sowieso eerst met betrokken partijen besproken worden. Zomaar stoppen na jarenlang je verdienstelijk te hebben gemaakt met de inzameling kan en mag niet! Mede door onze kritiek is het college gelukkig (voorlopig) tot inkeer gekomen.
Omdat de voorgestelde manier van inzamelen van afval nogal wat gevolgen heeft (extra container en kosten per leging), vinden wij het van belang dat de discussie breed gevoerd moet worden. Gemeente moet eerst in gesprek met dorpsbelangen, verenigingen en inwoners alvorens een besluit te nemen.
Dat zijn de punten waarop we het college zullen gaan bevragen over dit nieuwe beleid.