PvdA Westerveld steunde de amendementen van PW om de ‘Nota bodembeheer en bodemkwaliteitskaarten’ aan te scherpen en ‘groener’ te maken, maar er was geen raadsmeerderheid voor. Dit bleek tijdens het debat tijdens de raadsvergadering van 30 maart.
Bodemkwaliteitskaart
Aanleiding is om in Westerveld een geactualiseerde bodemkwaliteitskaart vast te stellen. Dit houdt in dat in de hele gemeente monsters worden genomen, zodanig dat statistisch verantwoorde aannames kunnen worden gedaan over de milieuhygiënische grondkwaliteit van het gebied.
De bodemkwaliteitskaart geldt vervolgens als bewijsmiddel voor een partij grond afkomstig van een locatie binnen het beschreven gebied. In de rest van de provincie Drenthe is het zelfde systeem gevolgd. Met deze bodemkaart is het beleid Drenthe-breed geharmoniseerd en kan grond van vergelijkbare kwaliteit binnen Drenthe worden verplaatst.
De bodemkwaliteitskaart moet op grond van de wet regelmatig worden geactualiseerd. In 2019 is hiertoe het initiatief gestart en zijn nadere onderzoeken gedaan. Dit is gebeurd door de regionale uitvoeringsdienst RUD Drenthe. In deze actualisatie wordt o.a. ingegaan op de mate waarin bijmenging van bodemvreemde stoffen (soms als afval aan te merken) is toegestaan.
Verontreinigde locaties, zoals voormalige vuilstort, worden van de kaart uitgezonderd. Grond van deze locaties kan niet zomaar verplaatst worden.
In de nota wordt slechts de ambitie uitgesproken om zichtbaar asbest in andere gebieden dan waar industriefuncties gelden, te weren. Maar het is al staande praktijk om asbest te laten verwijderen indien dit wordt aangetroffen.
Amendementen
Om Westerveld te onderscheiden en onze leefomgeving gezonder en groener te maken stemden wij als fractie vóór amendementen van PW die de volgende verscherpingen van de nota omvatten:
- Duidelijker stellen dat geen asbesthoudende grond wordt gebruikt in gebieden met de functie wonen.
- Het in kaart brengen van gedraineerde gronden, zodat duidelijk is waar veel kunststof in de vorm van drainagebuizen in de grond zit.
- Grond bij afgraving niet alleen controleren op bestrijdingsmiddelen wanneer er bollen op zijn geteeld, maar ook bij andere teelten waar relatief veel gewasbestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
- De helft minder restmateriaal (divers vuil) per kg grond toestaan.
Besluit van de raad
De meerderheid van de raad stemde in met de nota, maar de ingebrachte voorstellen om de regels scherper te maken, lees groener, werden onvoldoende gesteund.
De PvdA-fractie heeft om deze reden tegen de nota gestemd.
De nota wordt nu 6 weken ter visie gelegd. Daarna neemt de raad een definitief besluit, met inachtneming van ontvangen zienswijzen van belanghebbenden.
De nota en de ingediende amendementen zijn hier te vinden onder agendapunt 1.12 van de raadsvergadering van 30 maart.