De plannen van Vermilion om gas te winnen op 5 nieuwe locaties in Westerveld zorgen voor veel bezorgdheid en onrust over de gevolgen van de gaswinning bij de bewoners in en rond de betreffende gebieden.
Informatie wordt schaars gegeven. Bewoners en hun woordvoerders vinden dat er weinig acht wordt geslagen op wat zij inbrengen. Het gemeentebestuur van Westerveld heeft ook het gevoel tegen dovemansoren te praten.
Wij vinden dit uitermate frustrerend. We zien hoe slecht er in Groningen door de rijksoverheid en de NAM wordt omgegaan met het voorkómen en vergoeden van schade door de aardbevingen die het gevolg zijn van gaswinning. Logisch dat de bewoners dit schrikbeeld ook voor ogen staat.
Nu zal er in de 5 locaties veel minder gas worden gewonnen en de trillingen en bodemdaling die er het gevolg van zijn, zullen minder heftig zijn dan in Groningen. Maar we willen wel duidelijkheid over hoe schade zoveel mogelijk wordt voorkomen en hoe de schade die optreedt, wordt vergoed. Wij vinden dat er met de bewoners en de gemeente vooraf serieus moet worden overlegd.
De ervaringen tot nu toe zijn echter niet hoopgevend. Citaat uit de website van RTV Drenthe:
Volgens wethouder Klaas Smidt van Westerveld heeft procederen tot aan de Raad van State geen zin. “De Mijnbouwwet is zo sterk dat we elke keer met niks thuis komen. We mogen wel advies geven, maar ze doen alsof ze doof zijn.”
De lessen die uit de toeslagenaffaire getrokken zijn, moeten naar onze mening nu ook toegepast worden op de rigide wetgeving op het gebied van gaswinning.
Wij hebben Henk Nijboer, woordvoerder van de PvdA-Tweede Kamerfractie op het gebied van gaswinning, op de hoogte gesteld van onze zorgen. Verder zijn wij het eens met de schriftelijke vragen over de plannen van Vermilion, die Laura Bromet, Tweede Kamerlid van GroenLinks, op 15 januari 2021 aan het kabinet heeft gesteld.
Zie voor meer informatie over gaswinning in Drenthe: https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/gaswinning
De schriftelijke vragen van Laura Bromet zijn hier te downloaden.