Door Jan Puper op 26 september 2019

Raad van Westerveld zoekt een nieuwe coalitie

Het vertrek van Wilfried de Jong als wethouder van Westerveld en vervolgens de vertrouwensbreuk tussen de collegepartijen DSSW/SW en GB enerzijds en PW anderzijds leidden tot een patstelling. Na overleg met de raad zochten DSSW/SW en GB Michiel Herweijer aan om na te gaan “in hoeverre het huidige bestuursakkoord voor partijen als basis kan dienen voor de resterende raadsperiode tot aan de verkiezingen van maart 2022”.
Op 16 september bracht de informateur zijn advies uit, dat op 25 september door de gemeenteraad van Westerveld besproken werd.

Inbreng PvdA-fractie tijdens de raadsvergadering
Het rapport spreekt voor zich, de PvdA herkent veel van de onderdelen van het rapport.
De te snelle totstandkoming van het coalitieakkoord in 2018 en het zich onvoldoende verdiepen in de onderlinge verschillen in standpunten was een fout van de coalitiepartijen PW, DSSW/SW en GB, die grote gevolgen zou blijken te hebben. Ook de verdeling van de portefeuilles, waarbij de wethouder van PW een veel te groot aandeel kreeg, bracht een groot risico met zich mee.
Dat het college vervolgens een onderling vertrouwensconflict kreeg was te voorspellen en is erg spijtig. Dit doet Westerveld absoluut geen goed.

Reacties van de (voormalige) coalitiepartijen
DSSW/SW en GB herkenden zich in de opmerking van de PvdA en ook in het rapport van de informateur. Zij gaven aan de aanbevelingen te willen opvolgen.
PW daarentegen herkende zich niet in de uitkomsten; Hans de La Mar verwoorde de mening van de fractie op een keurige wijze, toch was enige zelfreflectie op zijn plaats geweest.

Vervolg
Deze week starten de eerste gesprekken van de inmiddels tot formateur benoemde Michiel Herweijer met de raadsfracties.

Lees het advies van Michiel Herweijer

De afbeelding is een archieffoto van Michiel Herweijer

Jan Puper

Jan Puper

Maak kennis met Jan Puper Mijn naam is Jan Puper, 59 jaar, wonend in Vledder en geboren in Wilhelminaoord. Geborgen en getogen in “De Kolonie” als 6e nazaat van een eerste kolonist. Trotse vader van 3 kinderen, 2 zoons en een dochter in de leeftijden 22, 21 en 19 jaar. In het dagelijkse leven ben ik

Meer over Jan Puper