Door Redactie op 25 augustus 2020

Stikstofproblematiek in Westerveld – inleiding door Albert Fopma

Er mag geen activiteit worden ondernomen of project worden gestart, als dat tot een verhoging van de neerslag van stikstof op Natura 2000-gebieden leidt. Dat is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State van vorig jaar. Wat betekent dat voor de situatie in de gemeente Westerveld? Het is één van de vragen die aan de orde kwam tijdens de inleiding van Albert Fopma over de stikstofproblematiek in Westerveld.

Kaart met de 3 Natura 2000-gebieden in Westerveld

Kaart met de 3 Natura 2000-gebieden in Westerveld

Drie Natura 2000-gebieden in Westerveld
In Westerveld bevinden zich 3 grote Natura 2000-gebieden: Dwingelderveld, Holtingerveld en Drents-Friese Wold & Leggelderveld. De bijzondere natuurwaarden in deze gebieden mogen niet (verder) achteruit gaan; de overheid moet daartoe maatregelen treffen. Waaronder het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Omvang van de invloed van de stikstofuitstoot
Albert Fopma rekende tijdens de bijeenkomst voor, dat het in gebruik nemen van een woning in Wapse, net buiten het Drents-Friese Wold, alleen al aan dagelijkse verkeersbewegingen met de auto, invloed heeft op een heel klein stukje van het Natura 2000-gebied. Het is miniem, maar toch. Zou er een veeteeltbedrijf gevestigd worden, dan zou de stikstofuitstoot dermate groot zijn, dat het tot ver over de provinciegrens gevolgen heeft voor Natura 2000-gebieden.

Mogelijkheden voor toename van woningen in Westerveld
In delen van Westerveld, op ruime afstand van de Natura 2000-gebieden, kunnen nieuwe, gasvrije woningen in gebruik genomen worden, zonder gevolgen voor deze gebieden. Stel dat de gemeente toch liever nieuwe woningen mogelijk wil maken vlak bij een Natura-2000 gebied, dan kan dat, maar dan moet tegelijkertijd de extra stikstofuitstoot die het gevolg is van de bewoning, vereffend worden door bijvoorbeeld nabij gelegen, bestaande woningen gasvrij te maken.
Een andere mogelijkheid zal ontstaan wanneer een agrarisch bedrijf in de omgeving uitgekocht kan worden. Het kabinet werkt aan een – tijdelijke – regeling om het uitkopen mogelijk te maken.

Verslag van de inleiding
Deze en enkele andere aspecten van de stikstofproblematiek zijn beschreven in het verslag dat gemaakt is van de inleiding die Albert Fopma op 7 juli 2020 heeft gehouden. Het verslag is hier in te zien.
Bij zijn inleiding heeft hij gebruik gemaakt van beelden, die hier zijn opgeslagen.

Foto van Albert Fopma

Albert Fopma

Over Albert Fopma
Albert Fopma maakt deel uit van de fractie van de PvdA in Westerveld.
Hij is als senior adviseur ecologie in dienst van de Provincie Flevoland. Hij houdt zich daar bezig met onder meer de uitvoering van de Wet natuurbescherming. Daarnaast heeft hij een eigen adviesbureau: ‘Fopma NatuurAdvies‘.

Redactie

Redactie

De redactie van de website bestaat uit de leden van het afdelingsbestuur.

Meer over Redactie