Voormalig penningmeester van PvdA Westerveld. Nummer 14 op de kandidatenlijst

Klaas Vriend

Klaas Vriend

Over Klaas Vriend

0521-351692[email protected]

Maak kennis met Klaas Vriend

Klaas is  penningmeester van het afdelingsbestuur.

Mijn naam is Klaas Vriend, 67 jaar oud en geboren en getogen in Uffelte.
In het dagelijks leven ben ik schilder en mijn werkgebied ligt hoofdzakelijk in Westerveld. Behalve dat het een prachtig beroep is, stelt het mij in de gelegenheid om met veel mensen in contact te komen. Vooral wat in de maatschappij leeft en de inwoners bezig houdt, vind ik enorm belangrijk. Ik ervaar het als een voorrecht om daar dagelijks tussen te mogen staan en voor een ieder aanspreekbaar te zijn.

Vanaf mijn vijftiende ben ik, voornamelijk in plaatselijke verenigingen, als bestuurslid actief geweest. Als secretaris van de Dorpsgemeenschap Uffelte en als lid van de ondernemingsraad van Scania heb ik veel bestuurlijke kennis en ervaring opgedaan.

Ik ben dan ook breed georiënteerd op maatschappelijk en sociaal gebied. Ondanks het feit dat ik in 2005 het besluit genomen heb om het iets rustiger aan te gaan doen voor wat betreft mijn bestuurlijke activiteiten, bleef het toch kriebelen. Nadat ik lid geworden ben van de PvdA, en een paar keer ledenbijeenkomsten bijgewoond te hebben, heeft mij doen besluiten om mij bestuurlijk in te zetten voor de afdeling Westerveld. Ik ben toegetreden tot het bestuur in een zeer ongemakkelijke en roerige periode binnen de afdeling met veel onrust en tegenstrijdigheden. Ik heb dan ook geen moment spijt van gehad dat ik toegetreden ben tot het bestuur van de PvdA. Wel moet mij van het hart dat er zo weinig leden belangstelling tonen om een actieve rol te spelen binnen de afdeling. Een bestuur van twee mensen kost enorm veel tijd en energie, een bestuurlijke uitbreiding zou dan ook zeer welkom zijn.
Verder ben ik breed georiënteerd op maatschappelijk en sociaal gebied.
Leefbaarheid, Voorzieningen, Werkgelegenheid, Zorg en Welzijn en Burgerparticipatie heb ik in mijn hart gesloten.

Leefbaarheid
Leefbaarheid betekent letterlijk de aantrekkelijkheid en geschiktheid om erin en ermee te leven. Voor mij betekent dit dat wonen, leven, werken en recreëren in de gemeente Westerveld aantrekkelijk en geschikt moet zijn voor iedereen.
Iedereen telt mee en moet de kans krijgen om volwaardig mee te doen aan het maatschappelijke leven in een prettige leef – en woonomgeving

Voorzieningen
Vooral voorzieningen die de sociale samenhang bevorderen zijn van groot belang om de leefbaarheid in alle kernen, groot of klein, te behouden. Het is echter geen vanzelfsprekendheid dat de gemeente alléén de verantwoordelijkheid draagt. Iedereen moet zich er terdege van bewust zijn dat met een gezamenlijke inspanning de leefbaarheid van het platteland behouden kan blijven. Zelfwerkzaamheid en dorpsambitie moet iets vanzelfsprekends worden om samen onze voorzieningen in stand te houden.

Werkgelegenheid
De PvdA is de partij van werk, werk en werk. Overleg met de sociale partners om het functioneren van de arbeidsmarkt te verbeteren heeft een sociaal akkoord opgeleverd waar ik mij in grote lijnen kan vinden. Een grote groep werknemers met een tijdelijk contract heeft te maken met continue onzekerheid over werk en inkomen. Hun economische zelfstandigheid staat op het spel. De kans om door de te stromen naar een vaste baan is de afgelopen jaren fors afgenomen waardoor het perspectief om uit deze onzekerheid te ontsnappen voor hen veelal ontbreekt. Er zijn ook nog behoorlijk wat onzekerheden. Vooral mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, oudere werknemers en de ontslagbescherming is in mijn beleving nog een punt van aandacht en zorg. Op lokaal niveau zal er hard aan getrokken moeten worden om met name de Participatiewet goed ingevoerd te krijgen en mensen met een arbeidsbeperking de zekerheid te geven op een beschermde werkplek.

Burgerparticipatie
In een samenleving die steeds meer lijkt te versplinteren wordt participatie en gemeenschapszin des te belangrijker. Actief werken aan de versterking van burgerparticipatie.
Waarbij het van groot belang is dat bij de planvorming, die de directe leefomgeving van de mensen raakt, de burger betrokken wordt. Bij de voorbereiding van beleidsplannen moet dan ook goed wordt nagedacht over de vorm van participatie die wordt gekozen.
Vooraf heldere keuzes maken en geïnteresseerd zijn in en waarde hechten aan de bijdrage van de burger. Een constructieve houding van de politiek en ambtelijk apparaat is hierbij een belangrijke voorwaarde. Participatie moet dan ook een vast onderdeel zijn van het politieke en bestuurlijke beleidstraject.

Laatst bijgesteld op 20 februari 2022