Door Redactie op 1 juli 2020

Inbreng PvdA-fractie bij behandeling Voorjaarsnota Westerveld

Op 30 juni 2020 sprak de gemeenteraad van Westerveld over de Voorjaarsnota. Een wat sombere nota, omdat de financiële vooruitzichten niet echt gunstig zijn.

Jan Puper, de voorzitter van de PvdA-raadsfractie, begon zijn inbreng bij de behandeling van de Voorjaarsnota, met te wijzen op de opgelaaide discussie over racisme. “Een gevoelige en pijnlijke kwestie vooral voor hen die door overtuiging, beperking of afkomst zich niet welkom voelen. Onaanvaardbaar en ook zeker daar dient een continue aandacht voor te zijn.”

Hij ging ook in op de gevolgen van de coronacrisis op het functioneren van de raad en de gemeente. Hij had alle lof over de wijze waarop is ingespeeld op de beperkingen die de coronacrisis met zich meebrachten.

Als het gaat om beleidszaken en de uitvoering daarvan mag het handelen van het college wel wat krachtiger zijn, wat de PvdA-fractie betreft. “Toon leiderschap college.” Daarbij noemde Jan Puper ook enkele voorbeelden.

Om de toekomstig financiële situatie te verbeteren is de verhoging van de OZB ook voor d PvdA een begrijpelijke keus. Maar dan wel een hogere stijging dan het college voorstelt. Op de wegen mag wel wat bezuinigd worden.

De PvdA steunt echter niet bezuinigingen op:

  • de WMO en de jeugdzorg
  • de Cultuurcoach
  • de Armoedecoach

Bezuinigingen op het armoedebeleid is onverstandig, “juist nu het aantal mensen onder de armoedegrens schrikbarend zal stijgen.”

“Als gemeente dienen wij opbrengsten te creëren. Opbrengsten die ook een maatschappelijke toegevoegde waarde hebben.”, aldus Jan Puper. “De PvdA wil juist nu die duidelijke kans oppakken, samen met u.”
Die kans is woningbouw. De gemeente zou alvast locaties moeten zoeken en die bouwrijp maken, zodat toekomstige plannen om woningen te bouwen vlot van start kunnen gaan. Dat is goed voor de bouwsector, waar velen in Westerveld in werkzaam zijn. En het is in het algemeen goed om investeringen te plegen in een periode, waar sprake is van een economische krimp.

De PvdA-fractie diende een daartoe strekkende motie is, die door de gemeenteraad werd aanvaard.

Lees de volledige inbreng in eerste termijn van de PvdA-fractie tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota

Lees meer over de ingediende motie en de achterliggende gedachte

Redactie

Redactie

De redactie van de website bestaat uit de leden van het afdelingsbestuur.

Meer over Redactie