Door Kees Riem Vis op 16 februari 2024

Kees Riem Vis: “Doe gewoon!”

Doe gewoon. Dat was het advies van Martin van Rijn in het rapport over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep.
En wat als we effe niet gewoon doen? Als iemand zegt: “ik doe gewoon waar ik zin in heb”.
Scheurt met zijn crossmotor over zandpaden of gooit een vuurwerkbom bij iemand in de tuin of maait de bermen terwijl ze volop in bloei staan.

Is het misschien zo dat veel mensen ultrarechts stemmen, juist vanuit het gevoel dat er niks meer gewoon is. Ieder doet maar waar hij of zij zin in heeft, ook als dat ten koste van een ander gaat of van de natuur of ……., vul maar in.

Afgelopen maanden is in het fractieberaad meerdere keren het gebrek aan handhavingscapaciteit aan de orde gekomen. Het bleef me bezighouden. Wat betekent dat voor mij als inwoner? Meer politie en meer Boa’s is niet bepaald een progressief thema. Begrijpelijk als je bedenkt hoe in de vorige eeuw de strijd tegen sociaal onrecht en voor een menswaardig bestaan met harde politiehand de kop werd ingedrukt. Niet toevallig stond er op de grens van het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid een marechausseekazerne, net aan de kant van de gemeenste Weststellingwerf.

Je kunt deze tijd typeren als extreem individualistisch en je ziet dat het haarfijn samengaat met het gesublimeerde neoliberalisme à la Rutte I t/m 4.
Het wordt nog gekker als de formerende partijen zeggen, dat ze de spreidingswet niet zullen handhaven. Op democratische manier aangenomen, maar deze wet bevalt me niet, dus schijt aan de democratische beginselen. Een wet veranderen gaat via beide Kamers, punt uit!
Doe het gewoon, houd je ook als regering aan de wet, of verander hem langs de gewone weg.
Terug naar onze gemeente en ‘doe gewoon’.

Zoals gezegd, in het fractieberaad kwam afgelopen jaar bij meerdere onderwerpen het ontbreken van handhaving aan bod. Het bleek dat we 1 Boa delen met de gemeente Meppel, oftewel in Westerveld hebben we minder dan een halve fte om de afspraken die we in deze gemeente – democratisch – vastgesteld hebben, te controleren en burgers / bedrijven te corrigeren.

Formeel zijn er in Zuidwest Drenthe 3 dorpsagenten voor zover ik weet. Alle drie de functies zijn al langere tijd vacant. Toen ze wel bezet waren, waren deze agenten er ook niet in onze regio. Ze werden ze ingezet bij grootschalige evenementen: wielerwedstrijden, voetbalwedstrijden, koningsdagen , moesten ME-diensten verrichten, enzovoort, enzovoort.
Al jaren is er dus niet één agent die voldoende kennis van de regio heeft en evenmin tijd heeft om deze kennispositie te vergaren. Als dat wel zo was zou hij of zij proactief met zijn of haar aanwezigheid incidenten kunnen voorkomen.
De Nationale politie heeft ca 64.000 medewerkers. Op 18 miljoen inwoners is dat ongeveer één op 280 burgers. Voor Westerveld met 20.000 inwoners zou dat 71 agenten zijn.

Snapt u het nog?

We zijn nu zover dat burgers procederen tegen de overheid, zelfs overheden procederen tegen een andere overheid. En dat burgers tegen andere burgers moeten procederen met de vraag: doe alsjeblieft gewoon. Bijvoorbeeld spuit geen gif in de slaapkamer van m’n kinderen.
De rechtstaat is verworden tot incidentmanagement: wie de beste jurist kan betalen en het langst volhoudt (en/of daarmee kan dreigen), die wint.
De sterkste (de dikste buidel) wint. Niet het principe: doe gewoon. Niet het recht zoals het bedoeld is.

Begrijp me goed, ik doe geen pleidooi om terug te gaan naar de sfeer zoals Reve die ragfijn beschrijft in De Avonden.
Corrigerende macht vraagt om wijsheid, nuance, inlevingsvermogen, noem maar op.
Maar een maatschappij zonder corrigerend vermogen, lijdt tot kannibalisme. De sterksten vreten de zwaksten op. Waar de imposantste tractor het wint van argumenten en het korte termijn rendement prevaleert boven het lange termijn effect.

Het stoort me dat zowel Yesilgöz als Wilders kokhalzend spreken over de “partij van Timmermans”. Doe gewoon!
Ik ben trots lid van beide partijen, van de PvdA en van GroenLinks.

Kees Riem Vis

Kees Riem Vis

Maak kennis met Kees Riem Vis Ik ben sinds het kabinet van Joop den Uyl lid van de PvdA. Spreiding van kennis, macht en inkomen was toen het motto van de PvdA. Dat is nog steeds belangrijk, maar er zijn een paar belangrijke zaken bijgekomen. Indachtig de aloude piramide van Maslow: het recht op een goede

Meer over Kees Riem Vis