Door Chrisstien Dollekamp op 28 mei 2020

Motie vraagt om meer duidelijkheid en inzet van B&W inzake de energietransitie

Tijdens de politieke avond van 26 mei 2020 heeft de PvdA samen met alle andere partijen een motie ingediend. De motie gaat gaat erover het college te bewegen om meer duidelijkheid en inzet te tonen rond de RES Drenthe 1.0. De RES (Regionale Energie Strategie) is een plan dat in Nederland moet gaan leiden om in 2050 alleen gebruik te maken van groene energie. Nederland moet van het aardgas af en meer andere vormen van energie gaan benutten. De vraag is alleen hoe: windenergie, zonne-energie, warmte-energie, waterstofgas en eventueel biogas, warmte-opslag in de grond, enz. 

Aangezien het om een enorme ombuiging gaat, wordt er ook hulp en inzet van inwoners gevraagd en verwacht. Te beginnen met het isoleren van woningen, besparen van energie, het overgaan op gasloos wonen, het helpen bij andere initiatieven voor energieopwekking. 

Er zijn in de gemeente (in januari  2020) twee grote bijeenkomsten geweest. Inwoners zijn uitgenodigd om hun ideeën te geven over andere energievormen, anders dan grijze elektriciteit en aardgas. De resultaten van die bijeenkomsten geven aan dat men graag wil meedenken. 

Doordat het proces zo groot is (gemeente- provincie- land) heeft het even geduurd voordat de RES Drenthe 1.0 openbaar werd gemaakt. Na de bespreekronde in de raad bleken er zoveel vragen te leven bij de raads- en burgerleden, dat men meer vragen aan het college stelde dan over de inhoud van de RES Drenthe 1.0. Op de RES Drenthe 1.0 kon de raad alleen een zienswijze indienen. Het (provinciale) stuk stond gewoon vast. 

Na deze bijeenkomst hebben we contact gezocht met de andere fracties om tot een motie te komen richting het college: kom met een tijdlijn, toon initiatief, geef aan hoe de inwoners hierbij betrokken kunnen blijven, geef aan hoe initiatieven uit zullen pakken in ons mooie landschap en geef oplossingen aan, ook wat energiearmoede betreft. 

Energiearmoede is een groot woord voor het  niet bereikbaar zijn van goedkope energieoplossingen voor mensen met een kleine beurs. Heb je geen mogelijkheid om bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak te leggen, zal je steeds duurdere elektriciteit van de grote netbedrijven moeten gaan afnemen. Dat vindt de PvdA geen gezonde optie. Wij vinden dat schone, groene energie voor iedereen in het bereik moet zijn.

Dit is in het kort de motie die raadsbreed is aangenomen en het college heeft steun gekregen om meer open te werken met de raad en de inwoners, over een onderwerp waar iedereen belang bij heeft. 

Lees de volledige tekst van de motie

Chrisstien Dollekamp

Chrisstien Dollekamp

Maak kennis met Chrisstien Dollekamp Mijn naam is Chrisstien Dollekamp. Ik ben bij de gemeenteraadsverkiezingen begonnen als burgerlid. In september 2023 heb ik de functie van raadslid aanvaard. Zoals ik als burgerlid al eerder heb gemerkt: Het sociale domein trekt mij het meeste aan , maar ook veel andere onderwerpen hebben mijn interesse. Te denken

Meer over Chrisstien Dollekamp