Westerveld niet verder uithollen !

26 februari 2019

De PvdA Westerveld verbaasd zich over de ontwikkelingen rond het GAS-dossierwinningsdossier in de gemeente. In 2018 kwamen en nieuwe vergunningenprocedures voor de gaswinning bij Eesveen, Nijensleek en Vinkega. En de winningslocatie Wapse mocht meer gas winnen. Dit allemaal onder massaal protest van de omgeving. Omdat de inspraakbijeenkomsten in Wilheminaoord overlopen werden, heeft de PvdA een extra avond georganiseerd, waar veel insprekers op af kwamen. Het lijkt erop dat de vergunningverleners van het ministerie deze inspraakreacties totaal hebben genegeerd.
Gaswinning is dan wel een verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De gemeente heeft een adviserende rol als het gaat om gaswinning. De PvdA Westerveld vindt dat de gemeente deze adviserende taak nog serieuzer moet nemen en aangeven dat het genoeg is met de winning van gas onder onze gemeente. Waar wel gas wordt gewonnen, omdat er al rechtsgeldige vergunningen liggen pleit de PvdA ervoor dat zo veel mogelijk belanghebbenden in het invloed gebied van de winning gratis een nul-meting zouden moeten krijgen. En niet zoals dat nu gebeurd steekproefsgewijs. De kosten hiervan zouden zijn voor degene die profijt heeft van de winning het bedrijf Vermilion Energy.
Momenteel ligt er een aanvraag in voorbereiding om nog meer gas uit de Westerveldse velden te mogen. De gemeente en de provincie zijn nu gevraagd om advies. Wij willen ze meegeven:
• Maak gebruik van de bestaande onherroepelijke vergunningen.
• Wees terughoudend met nieuwe vergunningen.
• Zorg voor een goede en representatieve ‘nul-meting’.
• Zorg voor een transparante communicatie.
• Beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken.
• Zorg dat er een schadegarantiefonds is.

Albert Fopma, duo-lid